Fakta om alkoholmisbrug

Det er nemt at få fat i alkohol i Danmark, og vi har samtidig en kultur, hvor næsten alle unge bliver introduceret for det. Nogle mennesker udvikler et misbrug og har svært ved at holde sig fra de alkoholiske drikke.

Alkoholisme er betegnelsen for afhængighed af alkohol. Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange alkoholikere der er i Danmark. En af de seneste undersøgelser er fra 2005, udført af Sundhedsstyrelsen, som målte at 140.000 danskere er afhængige. Mange organisationer mener, at tallet nu er højere.

Heldigvis er der også rigeligt med behandlingsmuligheder for alkoholikere i Danmark. Og det er faktisk en lidelse, som kan behandles - mange mennesker formår at stoppe med at drikke.

Alkohol er et udbredt og forholdsvis almindeligt problem - det eneste sundhedsproblem, som er større end alkohol i Danmark, er rygning. Derfor er du bestemt ikke alene, hvis du er afhængig af alkohol.

Gratis telefonlinjer

Et godt første skridt er at ringe ind til en telefonlinje, som beskæftiger sig med gratis og anonym alkoholrådgivning. På den måde kan du tale med tingene med en anden person, som selv har erfaring med afhængigheden. Desuden kan du få videre vejledning til andre behandlingsmuligheder.

Alkolinjen er et godt sted at starte. Det er gratis og anonymt. Der er både telefon og webchat til rådighed. Nummeret er 80 200 500.

Blå kors tilbyder også telefonrådgivning om alkohol. Ring på 70 100 130.

Dansk Misbrugsbehandling har også fortrolig og gratis alkoholrådgivning over telefonen.

Behandlingscenter Tjele hjælper med en bred vifte af afhængigheder - også alkohol. Dem kan du også overveje at ringe ind til.

Gratis alkoholbehandling

Alle de ovenstående foreninger og behandlingscenter tilbyder telefonhjælp såvel som yderligere alkoholbehandling. Hvis du har et misbrug, kan du ringe ind til dem og de kan guide dig videre i forløbet.

Derudover kan du formentligt få gratis alkoholbehandling igennem din kommune. De fleste kommuner i Danmark samarbejder med foreninger, som hjælper folk med alkoholmisbrug.

Du kan enten ringe til din kommune at spørge, eller læse på deres hjemmeside, om det er noget, som tilbydes.

Her er eksempler på kommuner, som stiller ressourcer til rådighed:

https://www.borger.dk/sundhed-og-sygdom/Sundhedsfremme/Alkohol
https://www.kk.dk/alkohol
https://www.aalborg.dk/sundhed-og-sygdom/alkohol-og-stoffer
https://hjoerring.dk/borger/boern-unge-og-familie/hjaelp-til-boern-unge-og-familier/alkohol/
https://www.esbjerg.dk/hjaelp-og-pleje/alkohol-og-stofmisbrug/alkoholmisbrug

Privat alkoholrådgivning og behandling

Der er altså mange offentlige tilbud, hvis du har et alkoholmisbrug. Det er positivt, for det betyder at det er muligt at få gratis hjælp til at slippe af med afhængigheden.

Men hvis du ønsker noget lidt andet, så er der også betalte muligheder derude. Der er også private alkoholrådgivere, som specialiserer sig i området. Samtidig kan du overveje alternativer som hypnose eller psykologisk hjælp, hvis der måske er noget underliggende, som er grunden til afhængigheden.

Tal med dine nærmeste

Hvis du har mulighed for at tale med familie eller venner om alkoholmisbrug, kan det også stærkt anbefales. Vi ved godt, at det nogle gange kan være svært at bryde isen og fortælle om et personligt problem på en så intim måde. Men erfaringer siger, at det ofte hjælper. Så hvis du har mulighed for at tale med dine nærmeste, er det en rigtig god idé - uanset om du samtidig vælger at søge professionel hjælp eller ej.

Vi håber, at du kan gøre brug af ressourcerne i denne artikel. Hvis du selv har et misbrug, håber vi, at du kommer godt videre, og at du får en lys fremtid uden alkohol. Kender du derimod en anden, som lider af et misbrug, skal du være velkommen til at dele informationerne.